Hírlevél

Naptár

2024. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Látogató számláló

0
0
2
8
6
1
5

Veszélyes fakivágása, bejelentése, fakivágás

Veszélyes fák (fa) kivágása közterületen (lakott területen) - fakivágás minden esetben dendrológiai szakvélemény alpján történik

Tájékoztatjuk Tolna város lakosságát, hogy veszélyes fakivágás az alábbi helyszíneken várható:

Veszélyes fák kivágása, fakivágás:

- Dunapart (szakvélemény)

- Vasút u. - Dobó u. Tolna-Mözs ( szakvélemény )

Veszélyes fa bejelentés: epites@tolna.hu

Fakivágás utáni zöldhulladék elszállításról a Thelena Kft gondoskodik, a lomhulladékot eltakarítjuk.

Kapcsolat: epites@tolna.hu

A VESZÉLYES FÁK MEGHATÁROZÁSA

- sok fa nem egyenesen, hanem ferdén dőlve növekszik, általában a magas fákat előbb-utóbb ki kell vágni, télen egy ónoseső alkalmával több száz, nagy fák esetében akár tonnányi plusz terhet is meg kellene tartania. Ez különösen igaz például olyan partfalban, egyéb természetű laza talajban, esetleg sziklás alapon, ahol kevés föld rétegben növekszik a fa. Ha dőlése hatósugarában járda, autó közlekedés, lakóház, garázs, elektromos vezeték, gázcső, stb. található, a környezete biztonsága előrébb való.

- a gyökérnyakban a fa belseje pudvás. A fa önmagánál nagyobb súlyt egy erősebb széllökés esetén nem tud megtartani. Szakértők szerint a fa közepe a legerősebb része, ha az elrohad, bár látszólag minden rendben van, a kéreg eltakarja, a fát nem lehet meggyógyítani, potenciális veszélyforrássá válik környezetére, amit meg kell szüntetni. Ugyanez a helyzet, ha az ág elágazásánal odú van. A kettő meg gyakran együtt jár. Egyes esetekben lenntről már nem látszik, gyakori jelenség, hogy az ágelágazásokban találkozásában keletkezik üreg, ami többnyire tele van vízzel. A tél kezdetekor ha a minusz fokok egy esős időszak után következnek be, az itt keletkezett jég feszítő ereje is nagyban megnöveli az ág leszakadásának veszélyét.

- látszólag minden megfelelő, rendben van a fával, de az elmúlt évek során változott a környezet: épületet bontottak le, ami által megszünt a széltől való védettsége, építkeztek a közelében, új szélcsatorna alakult ki, vagy a gyökereinek egy részét elvágták.

- a fa látszatra sem erős és kiegyensúlyozott, de földrajzi fekvése szerint,vagy extrém magassága okán kiemelkedik a környezetéből és az erős széllökések ellen semmi nem nyújt védelmet (pl: korábban a szomszéd telken épület vagy fák voltak, de kivágták.) Előfordul az is, hogy támfal hiánya a gyakoribb esőzésekkor a talaj egy része erodálodik, e nélkül a gyökér ezt nem bírja megtartani a fa súlyát.

-a fának túl sűrű a lombja a vastagságához képest. Ez jellemzően a fekete fenyőknél fordul elő. (az elhalt tűlevél csomók fennakadnak, és eltömítik a kis ágak közeit. Egy idő után ez vitorlaként működik) Egyenes a törzse, de egyik oldalra kiegyensúlyozatlan, zárt, vagy túlsúlyos ágai vannak. 

- Borostyán fonta körül a fát, emiatt kevesebb táplálékhoz jut, pudvás részei, odui nem látszanak, csak kevésbé tudnak kiszáradni és a borostyán maga is súlytöbbletet jelent. Mihamarabbi lebontása fontos. 
- fagyöngy növekszik az ágakon. Ez egy élősködő növény, arról van szó, hogy ez elveszi a hordozó fa táplálékát, így a fagyöngy utáni szakaszon jelentősen elgyengülnek. Bár van némi zöld levél rajtuk, tartóerejük jelentős százaléka elveszik. Ezért úgy kell tekinteni, mintha részben már korhadt lenne, nem lehet tartóerejében bízni, körülményesebb a leszedése.

A fagyöngyöt egyébként, mivel spórával szaporodik, a szomszéd fák miatt a kert tulajdonosának kell és kötelessége szakszerűen eltávolíttatni. 

cimkék: favágás, veszélyes fa kivágása, fakivágás előtt, kivágását, favágás

Honlap készítés